mandag den 28. januar 2013

Februar 2013

Selv om dagene er blevet længere, og vi ser solen mere end i de forgående måneder, så er februar statistisk set årets koldeste måned.

Dette kan have stor indvirkning på mamge af de vækster vi har i haven, især dem er vokser på sydsiden, og specielt dem der vokser på udsatte steder som stensætninger.
Disse planter risikere store skader, grundet dagens opvarmning som vil fremkalde saftspændinger, og så ved nattefrostens indtræfning vil disse grene skades.
Dette kan undgåes ved at beskytte disse planter med grangrene.

Beskæring af dine frugttræer og udtynding af frugtbuske kan nu udføres med stor fordel, samt nu man er i gang så er det også nu det rette tidspunkt at gøde disse planter, så de når at optage næringen før de skal til at sætte frugt.

Hvis planlægningen af køkkenhaven ikke er overstået nu, så er det nu tid til at få bestilt frø og knolde så man er klar til sæsonstarten.

Allerede nu er en god tid til at få lagt sine kartofler til forspiring i kasser, så man er klar til en tidlig start i haven, samt at man også tidligere kan begynde at nyde glæden ved nye kartofler.

Sidst på måneden kan man med fordel så tomater og agurker, samt andre tidlige urter, i små drivkasser eller bare i kasser i drivhuset, personligt såer jeg i potter som jeg fugter let med en en håndsprøjte, og så sætter jeg en bue bøjet af et stykke ståltråd i potten, hovefter jeg så sætter potten i en frysepose som jeg så binder en knude på, derved har man sine små drivhuse som man kan  pladsere i sine vindueskarm, og å kan man holde øje med, hvordan tingene skrider frem, indtil udplantning.

For at fremskynde forårets glæder sidst på måneden, så kan man klippe grene af forsytiaen, og tage dem med ind og drive dem i blomst.
  

søndag den 27. januar 2013

Sort slangeskæg

Ophiopogon planiscapus 'Nigrescens'

Her er der tale om en plante, som kan være interessant for plantesamleren.

Denne sorte græs kan man ikke undgå at få øje på, men der er faktisk slet ikke tale om en græs, da slangeskæg er i konvalfamilien.

Den bliver dog oftest anvendt som en prydgræs, og derfor sættes den derfor i denne katagori.

Slangeskæg stammer fra japan og kina, hvor den vokser i fugtige enge, lyse skove og skovbryn.


Den er tuedannende og bliver op til 20 cm høj, den breder sig langsomt ved udløbere, og vil med tiden danne en tæt flade, hvilket vil gøre den egnet som bunddække.

Slangeskæg har lange stedsegrønne, læderagtige blade som gør den ligner græs.
Blomstringen sker i juli - august, med akse med uanselige violette blomster som efterfølges af kuglerunde sorte bær.

For at slangeskæg trives kræver den en fugtig porøs, let sur jord i sol til halvskygge.

Den kræver at jorden omkring sig er ukrudtsfri for at den kan etablere sig succesfuldt.

Slangeskæg kan anvendes i forkanten af surbunds- eller skov-bedet, gerne sat lidt højt så man rigtig kan se den når man går forbi.

Den er også god sammen med rød og gulbladet stauder, hvilke vil blive fremhævet meget mere med den mørke nabo.