mandag den 27. februar 2012

Marts 2012

Nu når forårsløgene begynder at blomstre, kommer man helt i tvivl om Marts er den første forårsmåned eller om det er den sidste vintermåned?

Når man så ser vejrudsigten må man jo nok erkende, at det stadig er vinter selv om den er godt på vej til at blive skiftet ud af foråret.

Dette betyder også at selv om sneen er væk, så skal man absolut ikke fjerne sin vinterdækning, før den sidste vinterfrost er væk.
Det er netop denne sidste frost der rigtig kan forvolde skade, da planterne er begyndt at samle vand og næring til sig.

Nu når frosten slipper grebet om jorden, så kan man begynde at plante, dette gælder de især de løvfældende buske og træer, og ved at plante nu giver man planterne en god start på sæsonen.

Når man planter skal man sørge for planterne ikke tørrer ud, dette gælder især barrodsplanter, som ille kan tåle udtørring.
Så plantning på overskyet eller regnvejrsdage vil være at fortrække.
Plantning af stauder skal man vente med til april, da jorden skal være lidt varmere for at få disse til at lykkes, samt man bedre kan se om de er i live til den tid.

Gødskning og kalkning af haven kan med fordel gøres nu, da planterne når at optage en god del før at de skal til at blomstre, det vil sige bedre blomstring, hvilket vil lede til bedre frugtsætning.

Marts er også måneden hvor man lægger kartofler til forspiring.
Dette gør man bedst med lidt tørvemuld mellem knoldene.
Hold øje med knoldene, da de godt kan have behov for en overbrusning engang imellem.
I en kasse ved siden af sine kartofler kan man forspire sine knoldbegonia og Dahliaknolde, da de skal have den samme pleje.

De finere sommerplanter, som porrer, selleri, kål, majs, bønner o.s.v., kan nu med fordel såes i drivhuset eller drivbænken, til senere udplantning på friland.

Når jorden sidst på måneden når op på de 10 grader, kan man begynde med såning i haven, dette gælder løg, ærter, radiser og tidlige gulerødder og  selvfølgelig græsplænen, både den nye samt eftersåning af den gamle.

Men husk nu, haven er ikke kun arbejde.
Gå ud i haven og nyd vintergækkerne byde foråret velkommen.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar