fredag den 12. oktober 2012

Sæt efteråret i flammer

Nu er efteråret rigtig kommet til landet, og nu begynder de forskellige buske og træer, at skifte til efterårs-farver.

De fleste skifter fra grøn til gul og til sidst bliver de brune før de falder af, dette er ikke det mest flatterende og iøjnefaldende i haven, og heldigvis udvikler alle buske og træer ikke sådan.

I nogle specielle forhold, vil man opleve et rent flammehav når buske og træer skifter til efterårs-farver, og det er et par af disse vi vil se på i denne artikel.
Jeg har valgt 4 af mine favoritbusker, når det gælder efterårsfarver

Først har jeg valgt vinget benved (Euonymus alatus), når man ser på billedet kan man let se hvorfor valget er faldet på denne lave busk.

Gennem sæsonen er bladene mørkegrønne, men når temperaturne falder så begynder bladene at skifte til, denne fabelagtige røde farve, og jo længere vi kommer hen på efteråret jo mere rød bliver bladene, før de falder af.

Dette er en fantastisk efterårsbebyder, som burde være i en hver have. 

Væksten er opret vaseformet, op til 1-2 meters højde.
Dens vækst og størrelse, gør den nem at passe ind i enhver have uanset størrelse.
                                                                                                                      


Herefter er valget faldet på den amerikanske blåbær
(Vaccinium colymbosum),
det er en busk på 1,5 m højde, udover det er en flot busk at have i surbundsbedet, da den har en flot vækst, samt en fatastisk blomstring i foråret, så giver den også et dejligt stort udbytte af blåbær, dejligt.

Når vi kommer hen på efteråret så skifter den løbende over i en fantastisk rød til lilla farve, hvilket gør den til en perle i surbundsbedet, hvor man for det meste har en tendens til at fylde bedet med stedsegrønne rhododendron.
Så næste gang du anlægger et surbundsbed så tag og pladser en amerikansk blåbær forest som,

kontrast til den ellers stedsegrønne baggrund.Nu går vi over til, en af de moderne klassikere, nemlig surbærbusken(Aronia prunifolia), dette er en fantastisk busk til vildtbeplantningen og læhegnet, da den er meget tolerant over for vind og vejr.

Den har en opret bred vækst, hvilket gør den god i busketter.

Den blomstrer med hvide skærmblomster i foråret, hvilke
dufter skønt.

Efter blomstring udvikles de meget eftertragtede sorte bær, hvilket er fantastiske til at lave saft og gele af.

Bladene er mørkegrønne sæsonen igennem, men når vi kommer til efteråret så sker der en sand forandring.
Bladene skifter over i de røde nuancer og helt over til de lilla, før de falder af sidst på sæsonen.

Her til sidst vil jeg slutte af med en rigtig klassiker i de danske haver, nemlig hvidkornellen(Cornus alba), hvilket kan fåes i både i en hvidbroget og en gulbroget veriant, samt varianter hvor bladene både er gul-og hvid-brogede.

Dette er en busk som kan tåle både salt og vind, så den kan pladseres de fleste udsatte steder.

Når efteråret kommer så skifter den ret hurtigt til en kraftig rød farve, herefter falder bladene desværre ret hurtig af, men til gengæld så kommer hvidkornellens ekstreme flotte bark, til syne herefter, hvilket vil give blikfang og farver i vinterhaven.

Dette var selvfølgelig kun et udsnit af de buske, der får de fabelagtige efterårsfarver, men jeg håber at denne artikel vil inspirere jer til at anskaffe jer efterårsfarverne til jeres have, da de vil sætte fut i enhver have i disse mørke tider.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar