mandag den 30. september 2013

Oktober 2013

Så blev det oktober, og med månedskiftet kom frosten, stadig dog kun i forbindelse med solopgangen, men dog stadigt et tegn på vinteren er på vej.
Vi må nu tage frosten i betragtning, når vi laver ting udenfor i haven.
Men før vi går i panik, så lad os nyde alle de ting vi stadig kan lave i haven, da jorden stadig er ret varm.

Indtil hen midt på måneden kan man stadig sætte forårsblomstrende løg, og det kan stadig lade sig gøre at så græsplænen, men det tager længere tid end det gjorde for bare 14 dage siden.

Det dejlige ved oktober er at det nu er store plantesæson, især for de løvfældende planter men også stenbedsplanter samt stauder, og ved at plante nu så når planterne at få nok fat før, de går i dvale, derved får man fuld glæde af dem i den følgende sæson.

stille og roligt skifter træer og buskes løv farve, dette skaber fantastiske farvespil i haven, desværre falder bladene efterfølgende af og her kan de skabe problemer i haven, især på græsplænen, som hurtigt vil få bare pletter hvis de ligger for længe.
Så her skal løvet fjernes løbende, som de falder ned.  
Til gengæld i staudebede og blomsterbede kan de nemt blive liggende, da de skaber et naturlig isolerende lag som vil beskytte planterne mod barfrosten gennem vinteren.

De blade som man fjerner kan man bruge som gødning de følgende år ved at bygge en kompost i haven, det kræver ikke meget arbejde og det føles rart at kunne genbruge haven i haven. 
Det er da økologi på lavplan, men mange bække små.........

Nyd havens frugt nu, og kan man ikke følge med til de store mængder som der er kommet i år,så pak det i kasser med halm  i en kold kælder, og så kan der nydes frugt fra haven vinteren igennem.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar