lørdag den 1. juni 2013

Juni 2013

Så er der rigtig kommet gang i sommeren, og det betyder så også at midsommer er ved at være over os.
Det danske klima viser sig fra sin bedste side i denne måned, og med lange lyse aftener, opholder vi os rigtig meget i haven nu, og der er også meget der skal sysles med.

Rengøring af bedene gøres med lethed i øjeblikket, med denne tørre periode kombineret med tør jord overflade, dør ukrudten inden for kort tid.

I takt med at planterne i staudebedet skyder til vejrs, skal opbindingerne tjekkes efter så stilkene ikke knækker når de går i blomst.
Grundet den meget tørre periode vi har været igennem i slutningen af maj, kan det være nødvendigt at vande staudebedet.
Gør dette ved at lægge en sivslange rundt i bedet, det er meget vandbesparende i forhold til vippevanderen.

Juni måned er den måned hvor den meste sommerbeskæring skal udføres, de løvfældende hække skal klippes, dette regner man med at være fuldført før Sct. Hans.

Men dette er kun en af de mange beskæringer der skal udføres, espalietræernes sommerskud skal knibes tilbage over 5 a 6 blade.
På ferskentræet knibes grenene over 4 blad, med evt. undtagelse af grene som skal være frugtbærende næste år, det samme gælder de andre stenkerne frugttræer, som f.eks. abrikos.
Til sidst så skal de formklippede stedsegrønne, nu studses før de bliver for løse i deres nyvækst. 
Græsplænen klippes nu regelmæssigt, og i den hensende skal den nu gødes, hvis din plæne indeholder en del mos, kan det anbefaldes at gøde med en naturgødning med jernvitriol, og når man nu er i gang med gødningen så kan man i samme omgang gøde sine roser, med en passende gødning hertil.

Når man klipper sin plæne skal man huske ikke at klippe den kortere end 4 cm. da dette vil eksponere rødderne for udtørring, og dette vil give plads for ukrudt samt den hadede mos.

Nu når forårsplantningen er overstået, så er det blevet sæson for anlæggelse af ny eller renovere den gamle belægning. 
Hvis man har en ny have, så har man en udfordring foran sig med valg af sten samt hvor og hvordan stier og terrasser skal se ud, her kan det være en god ide at få hjælp af en havekonsulent, og evt. en anlægsgartner medmindre man er gør det selv mand/kvinde. 

Ved renovering menes der opretning af lunker, og evt. med porøse sten skal de selvfølgelig udskiftes, da de både er grimme men også til fare da man kan snuble i revnede sten.

Når vi når midt juni, er det tid til i køkkenhaven at tynde ud i rækkerne af køkkenurter og grønsager, hvis de står for tæt, i samme ombæring kan man gå sine såede sommerblomster igennem, for hvis de står for tæt bliver de raglet og det går udover blomstringen.

For at forhindre udtørring i jordbærrækkerne skal man nu dække jorden med halm, dette gør også at bærrene ikke får jordstænk, eller værre at de rådner på grund af jordkontakt.

Ved udgangen af måneden, skal holde med at stikke sine asparges, så de har mulighed for at samle energi til næste sæson.
Men i takt med at forårs grønsagerne udgår begynder den næste etape med sommer grønsagerne, som friske urter, ærter, tdlige kartofler og buskbønner.

Det er nu haven rigtig bringer glæde, og som husets største rum er der rigelig med plads til udskejelser, så ud og nyd det.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar